Ústav záhradníctva - výroba ľadového vína 2021

napísal

Kolegovia z Ústavu záhradníctva sa počas októbrovej oberačky 2021 rozhodli zariskovať a ponechali na 150 kroch viniča hrozno odrody Cabernet Sauvignon - že vyskúšajú vyrobiť ľadové víno. Hrozno samozrejme ochránili pred škodcami zasieťovaním. Risk sa oplatil. Už dňa 8.12.2021 nad ránom dosiahla teplota primeranú úroveň pod - 6 st. C. Želaný stav, aby voda zostala pri lisovaní zmrznutá v bobuliach a z lisu tiekla iba koncentrovaná šťava, kyseliny a aromatické látky, sa naplnil. Cukornatosť muštu dosiahla krásnych 29 stupňov NM. Dňa 9.12.2021 bol už must s odkalený a začal kvasiť. Kvasenie takto sladkého moku bude trvať pár týždňov. Teraz už len čakať a len regulovať teplotu. Trpezlivosť ruže prináša. Veríme, že výroba takéhoto raritného vína prispeje k imidžu a atraktivite štúdia odboru záhradníctvo.

doc. Ing. Štefan Ailer, PhD.

Ísť späť