Víno SPU 2016
26.05.20164. 5. 2016 sa uskutočnila odborná degustácia a dňa 20. 5. 2016 verejná prehliadka ôsmeho ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2016“. Organizátor: Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva FZKI SPU v Nitre.
Vážení priatelia a milovníci vína,
dovoľujeme si Vás informovať, že dňa 4. 5. 2016 sa uskutoční odborná degustácia a dňa 20. 5. 2016 verejná prehliadka ôsmeho ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2016“.
Organizátor:
- Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva FZKI SPU v Nitre
Termíny a miesto konania:
- 4. máj 2016
- 9.00 – 14.00 h: Odborná degustácia pod vedením Ing. Štefana Ailera, PhD., v priestoroch Katedry ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva, FZKI SPU v Nitre.
- 20. máj 2016
- 14.00 h: Odborné prednášky a verejná prehliadka súťažných vín v priestoroch budovy a areálu Dekanátu FZKI, Tulipánová 7, Nitra.
Program verejnej prehliadky vín 20. 5. 2016:
- 14.00 – 15.00 h: Odborné prednášky spolupracovníkov FZKI z praxe, s témami:
- Zdravotné aspekty umiernenej konzumácie vína.
- Agrotechnika a technologické postupy pri výrobe úspešných vín.
Čestný hosť podujatia
Ing. Dorota Pospíšilová, PhD.
- 15.00 – 16.00 h:
- Odovzdávanie ocenení a predstavenie víťazných vín zástupcami výrobcov
- Šampión VÍNO SPU 2016 V NITRE v kategórii I, II, III, IV
- Víťaz kategórie V a VI
- Cena REKTORA SPU V NITRE za najvyššie hodnotené suché víno
- Cena DEKANKY FZKI SPU NITRE za najvyššie hodnotené víno ročníka 2015
- Od 16.00 h:
- Prezentácia vín verejnosti spojená s verejnou degustáciou
Súťažné kategórie vín
- Kategória I, biele suché vína: obsah zvyškového cukru 0-4 g/l, alebo až do 9 g/l, ak celkový obsah celkových kyselín nie je viac ako o 2 g/l nižší ako obsah cukru,
- Kategória II, biele polosuché a polosladké vína: obsah zvyškového cukru 4 (9) až 45 g/l,
- Kategória III, ružové suché, polosuché a polosladké vína: obsah zvyškového cukru 0 až 45 g/l,
- Kategória IV, červené suché vína: obsah zvyškového cukru 0-4 (9) g/l
- Kategória V, prírodne sladké vína: bez rozdielu farby, obsah zvyškového cukru nad 45 g/l
- Kategória VI, slovenské novošľachtence: bez rozdielu farby a obsahu zvyškového cukru
Podmienkou získania niektorej z vyššie uvedených cien je účasť minimálne 15 vín v kategórii, min. od 5 výrobcov.