
Autor: Ing. Kristína Karchňáková, PhD.
je program ďalšieho vzdelávania garantovaný doc. Ing. Štefanom Ailerom, PhD. z Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva, ktorý Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre ponúka pre pestovateľov viniča hroznorodého, výrobcov a predajcov vína, somelierov a pracovníkov v gastronómii, posudzovateľov vína ako aj pre absolventov stredných odborných škôl záhradníckeho zamerania
Prečo je toto vzdelávanie dôležité
Iba z kvalitného hrozna sa dá vyrobiť bezchybné, konkurencie schopné víno. Ideálnym stavom je uzavretý systém, keď si subjekt dokáže dopestovať kvalitné hrozno, vyrobiť z neho bezchybné víno, vie tento produkt pútavo prezentovať a finálne realizovať na trhu. Cieľom programu je poskytnúť cieľovej skupine komplexné poznatky o pestovaní viniča hroznorodého, spracovaní hrozna a technológii výroby vína. Účastníci absolvujú tiež tréning somelierskych a prezentačných zručností pri servise vína.
Naučíme vás a vašich kolegov:
- problematiku pestovania viniča hroznorodého, zakladanie nových výsadieb, ochranu proti škodlivým faktorom, agrotechniku, fenologické fázy viniča, odrody,
- manažment kvalitatívnych parametrov hrozna, modely ekonomickej efektívnosti výroby hrozna,
- technológiu výroby bielych, rosé a červených vín,
- spôsoby prevencie a nápravy chorôb a chýb vína,
- zmyslové hodnotenie vína rozličnými metódami,
- aké sú požiadavky na pozíciu someliera vína, zásady servírovania, typy zátok, obalov, čítanie etikety, snúbenie jedlám a vín v enogastronómii,
- nadobudnete praktické zručnosti vo vinohrade, vínnej pivnici, pri prezentácii a servise vína,
- získate kompetencie pre osobnostný rozvoj, tímovú prácu, legislatívnu gramotnosť, rozhodovanie, tvorivosť, kreativitu, analyzovanie a riešenie predmetnej problematiky.
Vzdelávanie je zostavené do troch tematických modulov:
- Základy vinohradníctva (15h)
Absolvent modulu pozná postup pri príprave stanovišťa, projektovaní a zakladaní vinohradov, Ovláda techniky klčovania a opätovnej výsadby vinohradov. Je oboznámený s vegetačným cyklom viniča hroznorodého a vplyvoch biotických a abiotických faktorov pri jeho pestovaní. Je schopný identifikovať a eliminovať choroby a škodcov viniča hroznorodého. Berie na zreteľ význam agrotechnických operácii na kvalitu hrozna a na kvalitatívny potenciál budúceho vína.
- Základy vinárstva (17 h)
Absolvent modulu Základy vinárstva ovláda aktuálne trendy, technické a technologické vybavenie pre výrobu bezchybného vína. Je schopný spracovať hrozno a kategorizovať víno. Pozná alkoholové a jablčno - mliečne kvasenie vína, chyby vína, mikrobiológiu vína a choroby spôsobené mikroorganizmami.
- Základy zmyslového hodnotenia a prezentácie vína (10 h)
Absolvent modulu Základy ochutnávky vína je schopný odprezentovať víno, pozná využitie hrozna v zdravej výžive a diéte ako aj zdravotné aspekty umiernenej konzumácie vína. Absolvent je schopný prakticky zmyslovo posúdiť víno rôznymi systémami, ovláda servis bieleho, červeného a šumivého vína, dekantáciu. Je schopný zorganizovať súťaž vín a vínnu cestu a elektronicky hodnotiť víno.
Termín:
- 28.-31.01.2025
- Absolventi získajú súhrnné aktuálne poznatky a osvedčenie o absolvovaní akreditovaného vzdelávacieho programu (príloha vyhlášky č. 97/2010 Z. z.), ktoré sa vydáva po absolvovaní vzdelávacích programov ďalšieho vzdelávania, ktoré boli akreditované podľa zákona č. 568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní. Kvalifikácia je evidovaná
- V prípade záujmu o odborný vzdelávací program, prosím, kontaktujte Centrum programov a celoživotného vzdelávania FZKI: Ing. Kristína Karchňáková, PhD.
- Prihlásenie do 28.11.2024:
- https://forms.office.com/r/3TaVLpL9sK
- Cena za kurz 600€
V prípade zúčastnenia sa kurzu prostredníctvom projektov úradu práce - nutné potvrdenie o schválení žiadosti najlepšie do konca 11/2024, max. najneskôr do konca roka 2024.
Minimálny počet účastníkov na kurz: 10 (v prípade nenaplnenia počtu sa kurz nerealizuje). S podporou projektu NESTRAŤ PRÁCU – VZDELÁVAJ SA je možné tento kurz absolvovať zadarmo. Pre viac informácií o projekte, kontaktujte svoj ÚPSVR.
- Fundamenty enológie - informačný leták